top of page

Naše štene od parenja do preuzimanja

Kako bi vi dobili svog dugo očekivanog četveronožnog prijatelja i člana obitelji, potrebno je zadovoljiti mnoge uvijete te obaviti puno stvari u "ta 4 mjeseca".

Kvalitetni štenci se ne dobivaju lako. Potrebni su sati i sati poručavanja rodovnika, linija, sati rada sa psima, njege, besane noći pri podizanju štenaca, a o financijskim troškovima da ne govorim. No, kako taj proces zapravo izgleda?

TJERANJE:

Sam proces dobivanja štenaca započinje tjeranjem kuje. Naravno, prije parenja kujica je morala obaviti zdravstvene

pretrage, ispit prirođenih osobina te biti ocijenjena u obliku da bi mogla ići u uzgoj, odnosno da bi njeni štenci imali rodovnike. Naše kujice nerijetko posjete 10-20 izložbi prije prvog legla, a nikada nemaju štence prije navršenih 20 mjeseci starosti i ne nikada nakon navršenih 7 i pol godina, te maksimalno 4 legla u životu, svako u razmaku minimalno godinu dana.Nakon što se kuja protjera treba pratiti njezino ponašanje i iscjedak. 7. dan otkako smo primijetili iscjedak radimo progesteron test u humanom laboratoriju. Ovisno o vrijednosti progesterona, ponavljamo ga idući dan ili za 2 ili 3 dana. Svaka kujica je drugačija, no i svako tjeranje je drugačije. Nekada progesteron brzo raste, nekada ide sporije. Ovo je najpouzdanija pretraga koja ukazuje kada će nastupiti plodni dani i vrlo je bitna da bi parenje bilo uspješno, pogotovo ako se ide na daleki put radi parenja. Kujice obično uđu u plodne dane kada im iscjedak postane svijetlo roze boje ili prestane. No, to nikako ne može biti pravilo niti se po tome možemo ravnati. Tjeranje traje 4 tjedna i kod svake kujice su plodni dani različiti.

DSC09137.JPG

ULTRAZVUK:

Odabir veterinara vrlo je bitan za određivanje skotnosti, ali i za sam utjecaj na kujicu. Ako je veterinar pažljiv, atmosfera prijateljska i nema puno pasa u veterinarskoj kujici je lakše ležati na leđima dok joj se radi ultrazvuk. Sa 4- 4.5 tjedana ako je skotna štenci se itekako moraju vidjeti. U tom periodu ako nema štenaca na ekranu ultrazvuka, nije skotna! A Ako je, to onda izgleda ovako.

IMG_7207.JPG
DSC04057.jpg

PRVIH MJESEC DANA SKOTNOSTI:

 

U ovih prvih mjesec dana ne vidi se gotovo ništa. Vlasnici, a i mi sami, stalno promatraju kujicu, sad im se čini malo veća, sad su mliječne žlijezde natečenije, sad je mirnija i sporija. Istini za volju, sve to je većinom naša mašta. Jedini točan pokazatelj skotnosti kod kujice je ultrazvuk koji se može obaviti već nakon 3 tjedna od parenja, no mi ga ne radimo prije 28. dana skotnosti, jer su prva 4 tjedna trudnoće najkritičnija i kujice nastojimo izlagati što je manjem stresu

13900794_10153903676433022_493866143_n.j
35dana.jpg

5. I 6. TJEDAN SKOTNOSTI:

Kujica je već vidno veća, te se sad pitate zašto smo uopće prije tjedan dana mislili "je ili nije" i išli na ultrazvuk kad je sad
vidno veća? Vise natiču mliječne žlijezde, ali i trbuh se širi, pretežno gornji dio. Ona je više gladna (doduše, ovo govorimo o retriverima, a oni su UVIJEK više gladni pa to nije nikakav pokazatelj), no moje kujice nisu mirnije, već su aktivne kao i prije. Naravno, više ne idu među pse van uzgajivačnice ili na jezero, ali redoivto provode vrijeme u dvorištu, trče na ogradu kad prolaze
traktori itd.

7. i 8. TJEDAN SKOTNOSTI

 

Sad je kujica već dosta veća i praktički svaki dan možete vidjeti kako buja. u 8. tjednu skotnosti već možete osjetiti štence kako lupaju o stjenke maternice. Ona je sada sporija, stalno gladna i traži više pažnje. Ovdje počinju intenzivne pripreme za okot.

49 dana (2).JPG
IMG_2667.JPG

PRIPREME ZA OKOT:

1. Kotilica

Prije nego dođe "taj dan" sve mora biti spremno. Kotilica je "kutija" u kojoj će kujica kotiti i gdje će štenci provesti svoje prve

tjedne života. Dimenzije trebaju biti veće barem dva puta od kujice, a morate staviti i letvice kako kuja ne bi zalegla na koje

 štene te ga prignječila uz rub kotilice. Naše kotilice su 120x120 cm velike i za period od prva 3 odnosno 4 tjedna života štenaca su dovoljne.

 

2. Sterilne škare

Ne rađaju se sve kujice spremne odmah napraviti sve pri okotu, pogotovo ne prvorotkinje. Cesto su zbunjene

i vaša intervencija je vrlo bitna. Naše kujice nikada ne kote same i uvijek kote u dnevnom boravku kako bi bile

pod konstantnim nadzorom. Nerijetko treba izvaditi štene iz posteljice i prerezati pupčanu vrpcu.

DSC09764.JPG
IMG_4141.JPG

3. punoooooo ručnika i plahti

Okot je prljav, puno je plodne vode i krvi. Za to osim što treba imati i želudac, treba imati i puno ručnika i

plahti koje svu tu količinu tekućine mogu upiti.

 

4. infracrvena žarulja

Infracrvena žarulja osim što grije, ubija i štetne bakterije i štiti od virusa te su štenci pod njom "sigurni" od vanjskih utjecaja.

PRED OKOT:

Kujica pred okot jede manje ili potpuno prestaje jesti. Neke kujice se skroz čiste i neće početi sa okotom dok im probavni trakt nije čist, dok neke počnu da to ni ne očekujete. Dok se pripremaju za okot, kujice si ližu mliječne žlijezde, čiste ih i pripremaju za štence. Iz mliječnih žlijezdi već izlazi mlijeko.

OKOT:

 

Sam okot traje različito od kujice do kujice. Neke sve štence okote vrlo brzo, u razmaku od 15-20 min a neke rade razmak i po 2 sata. Naše kujice u pravilu kote dosta brzo. Štence nerijetko treba oživljavati i masirati, te ih stavljatI na mliječne žlijezde a neki su toliko već aktivni da vrlo brzo sami pronalaze "put do hrane".

Pri izlasku šteneta treba paziti da ga kujica ne nagazi te ga treba što prije izvaditi iz posteljice, prerezati pupčanu vrpcu, osušiti i staviti na sisanje. Nekada treba više truda oko šteneta, nekada manje, sve ovisi o samom štenetu ali i o njegovoj majci. Kujice često vole kotiti i vani, tako da kad ju se izvodi da obavi nuždu svakako treba imati ručnik i škare sa sobom. Po završetku okota nakon što su se štenci najeli obavezno radimo ultrazvuk kako bi vidjeli da li su svi štenci izašli.

IMG_4157.JPG

1.-3. TJEDAN

U prvih 3 tjedna štenci su potpuno ovisni o majci. Hrane se prvenstveno njezinim mlijekom ali i nadohranjuju zamjenskim mlijekom za štence. Svakodnevno se važu da se vidi dobivaju li na kilaži i koliko zapravo dobivaju. Sa 14. dana starosti većina štenaca već otvori oči, a u 3. tjednu im izbijaju mliječni zubi i otvaraju se slušni kanali. Štenci tada već polako hodaju, interesira ih svijet oko njih te se počinju igrati sa braćom i sestrama. Sa 14.dana prvi ih put čistimo od crijevnih parazita.

4. TJEDAN

Štence po drugi put čistimo od parazita. sa 19-25 dana navikavamo štence na razmočenu starter hranu za štence u koju dodajemo zamjensko mlijeko. Štenci se vrlo brzo navikavaju na novu prehranu te vidno traže više iz dana u dan. U 4. tjednu polako izlaze i van iz kuće, na travu, pločice i beton te počinju istraživati svijet oko sebe. U ovoj dobi počinju primjećivati televiziju, osluškivati zvukove te su zainteresirani za odrasle pse.

igraonica1.jpg
DSC06072.JPG

5.-6. TJEDAN

U ovom periodu štenci vrlo brzo rastu, trče, igraju se, no sve još izgleda vrlo vrlo smiješno. Sa 5 tjedana se sele u novu prostoriju, "igraonicu" jer štenci zahtjevaju sve više prostora i novih izazova. Sa 6 tjedana ih čistimo po 3. puta od crijevnih parazita te cijepimo. Sa 6 tjedana su prijavljeni Hrvatskom Kinološkom savezu te su pregledani od strane voditelja uzgoja Retriver kluba Hrvatske te veterinara.

7.-8. TJEDANA

U ovom periodu najviše socijaliziramo štence. Na druge ljude, djecu, pse, različite zvukove, različite površine. Štenci su već 5-7kg teški i spremni za odlazak u nove domove. Sa 7 tjedana ih čipiramo. Sa 8 tjedana štenci su potpuno spremni za nove domove. 

bottom of page