top of page

O pasmini ravnodlaki retriver

Petar Pan psećjeg svijeta

 

Ravnodlaki retriver ili flat coated retriever (flat; flet) je snažan, elegantan pas crne ili jetreno smeđe boje (postoje i žuti ravnodlaki retriveri koji mogu dobiti rodovnicu, ali ne mogu ići u uzgoj).  To su dobroćudni, zaigrani i aktivni psi koje krasi nadimak „Petar Pan psećeg svijeta“ što je u potpunosti opravdano s obzirom da su oni vječita štenad u duši koja je uvijek spremna za igru i zabavu.


 

Pasmina je nastala sredinom 19.-og stoljeća. Iako točan razvoj uzgoja nije u potpunosti poznat, na nastanak pasmine najviše su utjecali St. John water dog, vodeni španijeli, seteri i labradori, a ocem današnjeg fleta smatra se S.E.Shirley. Do kraja 19.st ravnodlaki retriveri su bili jedni od najpopularnijih pasmina koji su se dokazali uspješnima kao izložbeni i kao radni, tj, lovni psi. Njihova popularnost naglo je opala nakon prvog svjetskog rata, a njihovo mjesto zauzeli su labradori i zlatni retriveri.  Njihova kasnija slaba popularnost omogućila im je da zadrže dobru reputaciju pasmine sa dvojnom namjenom i malom razlikom između izložbenog i radnog psa.

13925849_10208666990185724_8094274753328
20017822_10211720611404346_2205637308629

Ravnodlaki retriver je bistar, atraktivan pas, srednje veličine i inteligentnog izraza koji odaje dojam snage bez da djeluje teško. Rep i ekstremiteti obrasli su nešto dužom dlakom koja je gusta, sjajna i zbog svoje kvalitete ne iziskuje poseban tretman već je dovoljno redovito četkanje.  Izvanredan je lovački pas koji voli aportirati, tj donositi sa suhog i iz vode. Veliki su ljubitelji vode i odlični su plivači.  Inteligentni su, optimistični i prijateljski raspoloženi što pokazuju stalnim mahanjem repa koje je jedno od njihovih glavnih karakteristika. 

Flatovi su karakterom slični ostalim retriverima uz nekoliko manjih razlika.  Gotovo svi flatovi su jako orijentirani na vlasnika. Učinit će sve da privuku njegovu pažnju i da mu udovolje. Društvo vlasnika im je vrlo važno i ne vole dugo biti sami. Dobroćudni su prema ljudima i životinjama što nekada može problem, jer će u šetnji poželjeti pozdraviti svakoga na koga naiđu što obično uključuje veseli skok i puno poljubaca usred lica, stoga ih je važno od malena učiti da ne skaču po drugima. To je razlog zašto nisu dobri  čuvari. Lajat će radi upozorenja i da „obavijeste“ da je netko stigao, ali će lopova dočekati mašući repom.  Vole djecu i uživaju u igri s njima, ali svaku igru s djecom bi trebalo nadgledati jer bi flat od tridesetak kila lako mogao u igri nehotice ozlijediti dijete.  Dobro se slažu sa drugim psima, no nekada se zna dogoditi da mužjaci u pubertetu postanu malo prgavi, ali bez doze agresivnosti. Lako su odgojivi,  ali  u razdoblju adolescencije znaju postati tvrdoglavi stoga će ponekad vlasnik morati biti strpljiv i uporan, no kada psu postane jasno tko je gazda, pas će to i prihvatiti.  Ono po čemu se razlikuju od ostalih retrivera je što su većinom aktivniji. Zahtijevaju više kretanja  i aktivnosti, a ako se ne zadovolji njihova potreba za kretanjem, postaju nezadovoljni i destruktivni. Najlakši način za zadovoljiti njihovu potrebu za kretanjem je aportiranje; vole donositi bačene predmete sa suhog i iz vode. Osim fizičke aktivnosti, potrebna im je pažnja i kod kuće što uključuje maženje. Vole provjeravati što se događa u kući, ali nisu naporni. Oni nisu pasmina „za dvorište“;  to su psi za obitelj koja će znati uživati u veselom, zaigranom i aktivnom psu koji im je vrlo privržen.

IMG_9940.JPG
18194758_10211037873736331_1436072119199

Osim što je izvrstan kućni ljubimac, lovački pas i uspješan izložbeni pas, ravnodlaki retriver se u svijetu upotrebljava kao policijski pas za droge i trag, za spašavanje i traženje (npr. pod lavinama, spašavanje stradalih u potresu…), kao i terapijski pas.

 

Kao i druge pasmine, ravnodlaki retriveri podložni su određenim bolestima. Najčešće je riječ o bolestima očiju (katarakta), bolestima srca, displaziji kukova, laktova ili koljena. Zahvaljujući sve većoj genetskoj raznolikosti, sve manje pasa obolijeva od tumora i životni vijek im je produžen. Očekivana životna dob ravnodlakih retrivera je u prosijeku 10 godina.

Ako ste zainteresirani za ravnodlakog retrivera, pogledajte da li je ravnodlaki retriver pas za vas!

Hvala Sona Axamnova (uzgajivačnica Axwell - Češka) na ustupljenim slikama!

bottom of page